W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Urząd Miejski w Policach

ul. Stefana Batorego 3
72-010 Police

tel. 91 431-18-30
fax 91 431-18-32

e-mail: sekretariat@police.pl
Adres skrzynki ePUAP: /9s49g1knlz/skrytka

NIP 851-10-00-695
REGON 000525866
Identyfikator gminy TERYT: 3211043

 

Wykaz telefonów i adresów e-mailowych

 

Informacja o rachunkach bankowych Gminy Police

Przetarg nieograniczony

Wersja strony w formacie XML
Szczegóły
Zamówienie na Przygotowywanie, wydawanie i umożliwienie spożycia jednego gorącego posiłku dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Policach w okresie od 02.01.2012r. do 31.12.2012r.
Status zamówienia rozstrzygnięte
Nr sprawy 353936 - 2011
Zamawiający Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Siedlecka 2a, 72-010 Police, woj.
Tryb zamówienia Przetarg nieograniczony
Wartość zamówienia Poniżej kwot określonych na podst. art. 11 ust. 8 ustawy PZP
Termin składania ofert
rozstrzygnięcie
Ogłoszenie o wyborze oferty pod opisem przetargu

Police: Przygotowywanie, wydawanie i umożliwienie spożycia
jednego gorącego posiłku dla klientów Ośrodka Pomocy
Społecznej w Policach w okresie od 02.01.2012r. do 31.12.2012r.
Numer ogłoszenia: 353936 - 2011; data zamieszczenia: 27.10.2011
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi


Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Ośrodek Pomocy Społecznej , ul. Siedlecka 2a, 72-010 Police, woj.
zachodniopomorskie, tel. 91 4243840, faks 91 4243841.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowywanie, wydawanie i
umożliwienie spożycia jednego gorącego posiłku dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w
Policach w okresie od 02.01.2012r. do 31.12.2012r..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. Przedmiotem
zamówienia jest przygotowywanie, wydawanie i umożliwienie spożycia jednego gorącego posiłku
dziennie dla osób dorosłych - klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Policach w okresie od
02.01.2012r do 31.12.2012r. 2. Przez jeden gorący posiłek rozumie się: - różnego rodzaju zupy (np.
pomidorową, ogórkową, jarzynową, kapuśniak, grochówkę, fasolową, pieczarkową, grzybową,
żurek, itp.). Zupa winna być zagęszczona i posiadać wkładkę mięsną. Ponadto do zupy musi być
pieczywo. Zamawiający żąda aby porcja gorącego posiłku w postaci zupy posiadała następującą
gramaturę: zupa 500 g, wkładka mięsna 150 g, pieczywo 100g. Zupa jako gorący posiłek winna być
podawana maksymalnie 2 razy w tygodniu. - tak zwane danie jednogarnkowe w postaci: np. bigosu,
fasolki po bretońsku, gulaszu z wątroby, żołądków, flaczków wołowych, pyzy z mięsem, itp. oraz
kompot. Gramatura takiego posiłku musi wynosić co najmniej 500g, dodatkiem wymaganym jest
pieczywo w ilości 100g. - tak zwane drugie danie np. w postaci ziemniaków (kasz, makaronów) z
porcją mięsa, ryby, klopsy, potrawka z kurczaka itp. albo danie bezmięsne np. naleśniki, pierogi,
placki ziemniaczane itp. Gramatura takiego posiłku musi wynosić co najmniej 500 g, w tym wkład
samego mięsa nie może być mniejszy niż 150 g, ziemniaki względnie zamiennik w ilości 150g. 3.
Posiłki powinny być przyrządzane w dniu ich wydania. 4. Temperatura posiłku winna mieścić się w
granicach 60-75 stopni Celsjusza. 5. Wykonawca, najpóźniej na 7 dni przed rozpoczęciem każdego
kolejnego miesiąca świadczenia usługi ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu
propozycję jadłospisu na okres następnego miesiąca. 6. Wykonawca zapewnia miejsce wydawania
i spożywania posiłków przez klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Policach na terenie miasta
Police. 7. Liczba osób objętych przedmiotem zamówienia: szacuje się około 35 osób miesięcznie w
okresie zimowym tj. w miesiącach od stycznia do kwietnia 2012r oraz od października do grudnia
2012r. W okresie letnim, tj. od maja do września 2012r szacuje się przewidywaną liczbę osób na
około 25 w danym miesiącu. 8. Przewidywana ilość posiłków w trakcie realizacji zamówienia - ok.
9370 szt. Wskazana ilość jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie, co
oznacza, że nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być
podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu nie zrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy
wykonania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia
wielkości /+ 30%, - 30%/ zamówienia w zależności od ilości (osób potrzebujących w danym
miesiącu) klientów objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do
wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki. 9. Wydawanie posiłków odbywać się
będzie od poniedziałku do soboty, z wyłączeniem dni świątecznych. 10. Wykonawca będzie
przygotowywał, wydawał i umożliwiał spożywanie posiłków zachowując wymogi sanitarnoepidemiologiczne
w zakresie personelu i warunków produkcji oraz ponosił odpowiedzialność za ich
przestrzeganie. 11. Posiłek należy wydawać z zastosowaniem odpowiednich naczyń ceramicznych
wielokrotnego użytku oraz sztućców umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych
do kontaktu z żywnością określonych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.). 12. Lokal
gastronomiczny Wykonawcy wraz z zapleczem, w którym będą przygotowywane, wydawane i
spożywane posiłki, musi posiadać zezwolenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
na prowadzenie działalności gastronomicznej..
II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.
II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.32.20.00-3, 55.32.00.00-9.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Rozpoczęcie: 02.01.2012.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM,
FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium.
III.2) ZALICZKI
· Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA
OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
· III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli
przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: a) posiadają
zarejestrowaną działalność gospodarczą, b) są wpisani do (Rejestru Zakładów)
podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z
ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171
poz. 1225 z późn. zm.),
· III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy w okresie ostatnich
trzech lat przed upływem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest
krótszy - w tym okresie wykonali co najmniej jedną usługę polegającą na wykonaniu,
dostarczaniu i wydawaniu posiłków o wartości 5.000,00zł brutto.
· III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy przedłożą oświadczenie
o dysponowaniu minimalnym sprzętem niezbędnym do wykonania przedmiotu
zamówienia oraz Wykonawca, który przedłoży tytuł prawny do lokalu mieszczącego się
na terenie miasta Police, w którym będzie realizowane zamówienie.
· III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
o O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy posiadają w banku
zdolność kredytową lub środki finansowe nie mniejsze niż 4 000zł (słownie: cztery tysiące
złotych),
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ
WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W
POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1
USTAWY
· III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w
art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w
postępowaniu, należy przedłożyć:
· wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również
wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania
warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem
terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a
jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich
wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu
potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane
należycie
· informację banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, w których
wykonawca posiada rachunek, potwierdzającą wysokość posiadanych środków
finansowych lub zdolność kredytową wykonawcy, wystawioną nie wcześniej niż 3
miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
· Wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu
na zdolność finansową innych podmiotów, przedkłada informację banku lub spółdzielczej kasy
oszczędnościowo-kredytowej, dotyczącą podmiotu, z którego zdolności finansowej korzysta na
podstawie art. 26 ust. 2b ustawy, potwierdzającą wysokość posiadanych przez ten podmiot
środków finansowych lub jego zdolność kredytową, wystawioną nie wcześniej niż 3 miesiące
przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o
udzielenie zamówienia albo składania ofert.
· III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1
ustawy, należy przedłożyć:
· oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
· aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do
rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1
pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu
składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie
zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w
zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
· aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające,
że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków lub zaświadczenie, że uzyskał
przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych
płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu -
wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków
o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania
ofert
· aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub
Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie
zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne, lub
potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub
rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji
właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem
terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie
zamówienia albo składania ofert
· wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w
postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji
części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w
zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
· III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania
potwierdzający, że:
· nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż
6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w
postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert
· nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i
zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub
rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji
właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu
składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie
zamówienia albo składania ofert
III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY ,
USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM
W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają
określonym wymaganiom należy przedłożyć:
· inne dokumenty
zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów wydane przez właściwego państwowego
inspektora sanitarnego, zgodnie z art. 61 i art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) oraz w
przepisach wykonawczych.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
oświadczenie o dysponowaniu minimalnym sprzętem niezbędnym do wykonania przedmiotu
zamówienia, tj. kuchnią z infrastrukturą do przygotowania posiłków, spełniającą wymagania w
sprawie wymogów sanitarnych, dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu mieszczącego się
na terenie miasta Police, w którym będzie realizowane zamówienie
III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla
wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.
IV.3) ZMIANA UMOWY
Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty,
na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków
zamówienia: www.opspolice.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: OŚRODEK
POMOCY SPOŁECZNEJ W POLICACH ul. Siedlecka 2a, 72-010 Police sekretariat, pokój 403.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:
16.11.2011 godzina 08:45, miejsce: OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W POLICACH ul.
Siedlecka 2a, 72-010 Police sekretariat, pokój 403, IV piętro.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w
przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz
niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie
Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na
sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia

Załącznik 1
Załącznik 2
Załącznik 3
Załącznik 4
Załącznik 5
Załącznik 6
Ogłoszenie o wyborze oferty

Załączniki

SIWZ.pdf pdf, 97 kB

Powiadom znajomego